page title icon ”En kontroll för att hjälpa – inte för att stjälpa”

”En kontroll för att hjälpa – inte för att stjälpa”

Borås Bil Personbilar AB startade processen att gå med i Godkänd Bilverkstad i början av 2019 och i januari 2020 blev det klart efter att revisorerna gått igenom allt.

– Jag ser det som positivt och det var vårt eget önskemål att gå med för ökad kontroll och kvalitetssäkring, säger Robert Ynghagen, servicemarknadschef.

Frågan om medlemskap i Godkänd Bilverkstad, GBV väcktes i diskussion med MRF och SFVF som ville att alla deras medlemmar skulle gå med.

– Det är en omfattande process med 100 kontroller under året varav 50 görs av mig som internkontrollant och 50 av tredje part på skadesidan. Dessutom kontrolleras alla tekniker fem gånger per år varav två görs av tredje part. Totalt cirka 300 kontroller internt och tredje parts kontroll. Hela processen kontrolleras från bokning, mottagning, utfört arbete till fakturering och överlämnandet till kund, säger Mikael Helmersson, utbildningsansvarig och internkontrollant på Borås Bil.

En del av medarbetarna var först lite skeptiska.

– När vi förklarade nyttan med det så blev alla mer positiva. Det är ju inte en kontroll för att stjälpa utan för att hjälpa. Det handlar om att se till att alla arbeten utförs på rätt sätt, höja vår lägstanivå och kvalitetssäkra vårt arbete. Dessutom har det inneburit utbildningar för alla.

Förhoppningen är att även kunderna ska bli mer medvetna om vad det innebär.

– Vi har satt upp med GBV:s skyltar men har inte pratat så mycket om det gentemot kund ännu. Medlemskapet innebär en trygghet för kunden och att vi gör det vi tar betalt för. Ett sätt att säkra kundnyttan och ytterligare en anledningen för kunden att lämna sin bil till oss istället för till någon annan, säger Robert Ynghagen.

Sammantaget tycker han att det varit en bra process.

– Det har flutit på och KBV är en bra samarbetspartner.

Borås Bil är en märkesverkstad med allt vad det innebär och utför alla typer av arbeten med rätt kompetens, verktyg, originaldelar och utrustning.

– Vi har personliga servicetekniker till alla våra fyra märken Volvo, Renault, Ford och Dacia.

Borås Bil har under de senaste åren byggt om sina anläggningar i Kinna och Ulricehamn. Just nu pågår en stor ombyggnation i Borås, där ett helt nytt däckcenter öppnar upp portarna i mitten av mars. Hela ombyggnationen beräknas vara klar under hösten. Samtidigt startar om- och utbyggnation av Tranemo-anläggningen under våren, där också ett nytt däckhotell invigs. Dessutom planeras för en helt ny Tvätta-anläggning i Tranemo, som blir den första anläggningen som erbjuder ”gör-det-själv-tvätt” i kommunen.

– På vårt nya däckcenter har vi höjt kvaliteten på hela anläggningen, både för kunderna och för våra medarbetare. Hela verksamheten har blivit arbetsmiljömässigt bättre med till exempel moderna maskiner som underlättar tunga lyft för bättre ergonomi och vi har också förbättrat vår hållbarhet.

Borås Bil gruppen har anläggningar i Borås, Kinna, Tranemo och Ulricehamn.

– Ytterligare en anläggning för lackering är på gång i Viared med verksamhetsstart nästa år och då blir vi fullt ut en komplett fullserviceanläggning.